Rinnakkaissessiot sekä liikunta- ja hyvinvointiohjelma
Tältä sivulta löydät Liikuntaneuvonnan valtakunnallisen seminaarin rinnakkaissessioiden sekä liikunta- ja aktiviteettipajojen sisältökuvaukset.
rinnakkaissessio 1 ja 2
1) Hankalan asiakkaan kohtaaminen
Liikuntaneuvonnan kohtaamisissa on myös hankalia tunteita ja ajatuksia sekä latautuneita odotuksia. Miten tällöin rakennetaan ja ylläpidetään motivaatiota? Entä kuinka häpeän, epävarmuuden tai vaativuuden keskellä voi rakentaa syvähyvää toimintaa? Sessiossa kiedotaan motivaatiopsykologian ja kohtaamisen teemat yhteen käytännönläheisesti.
2) Motivaation ja muutoksen tukeminen HOT-mallin avulla
Sessiossa käsitellään keinoja asiakkaan motivaation ja muutoksen tueksi hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT) pohjautuvan mallin avulla. HOT-malli pohjautuu arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan, jonka tavoitteena on psykologisen joustavuuden kasvattaminen ja omien arvojen mukainen hyvä elämä. Malli on todettu vaikuttavaksi menetelmäksi eri aihealueilla nuorilla ja aikuisilla mm. hyvinvoinnin sekä liikunta- ja terveyskäyttäytymisen muutoksen osalta.
3) Työkaluja terveellisen ravitsemuksen tueksi
Säännöllinen liikunta ja terveyttä edistävä ravinto yhdessä vaikuttavat terveyteen merkittävästi. Liikuntaneuvonnassa käytettävät ravitsemuksen työkalut kannustavat terveelliseen ravitsemukseen. Sessiossa pääset tutustumaan ravitsemuksen työkaluihin, joita jokainen liikuntaneuvojana toimiva pystyy hyödyntämään neuvontaprosessissa.
Rinnakkaissessio 3 ja 4
1) Monialaisuus perheiden liikuntaneuvonnassa
Sessiossa perehdytään siihen, miten eri alojen ammattilaiset voivat tehdä yhteistyötä perheiden liikuntaneuvonnan järjestämisessä ja kehittämisessä. Kuulet kokemuksia erilaisista käytännöistä ja toimintamalleista, joilla perheiden liikuntaneuvontaa on toteutettu. Saat vinkkejä perheiden liikuntaneuvonnan käynnistämiseen ja kehittämistyöhön.
2) Move!-polut johdattavat mittauksista toimenpiteisiin
Jäävätkö Move!-mittauksen tulokset koululla tai kunnassa toteamisen asteelle? Miten Liikkuva koulu ja Move! voivat toimia välineenä moniammatillisen yhteistyön edistämisessä? Työpajassa kuulet peruskouluikäisten liikuntaneuvonnasta, Move!-mittausten hyödyntämisestä oppilaan toimintakyvyn edistämisessä sekä Move!-polun rakentamisesta Hämeenlinnassa.
3) Liikuntaneuvontaa toisen asteen ja korkeakoulujen opiskelijoille – Missä mennään ja mitä tulevaisuudessa?
Työpajassa kuulet lyhyesti tuoreen selvityksen tulokset: Miten liikuntaneuvontaa tällä hetkellä hyödynnetään valtakunnallisesti toisen asteen ja korkeakouluopiskelijoiden liikkumisen ja hyvinvoinnin tukena. Lisäksi pääset perehtymään tarkemmin muutamaan opiskelijoille/nuorille suunnattuun liikuntaneuvonnan toimintamalliin, joista voit napata itsellesi parhaat käytännöt omaan työhösi. Pääset myös jakamaan omia kokemuksiasi ja ajatuksiasi opiskelijoiden/nuorten liikuntaneuvonnasta sekä kertomaan toiveitasi valtakunnallisen edistämisen näkökulmasta.
4) Yhteistyöllä vaikuttavampaa liikuntaneuvontaa työikäisille
Mitä saamme enemmän aikaan, jos teemme yhteistyötä? Miten voimme varmistaa, että kuntien liikuntapalveluiden ja hyvinvointialueen yhteistyö on todellista eikä vain sanoja paperilla? Mitä se konkreettisesti tarkoittaa ja miten selkeät roolit ja vastuut edistävät yhteistyön tuloksellisuutta? Tässä sessiossa kuulet konkreettisen esimerkin siitä, miten hyvinvointialue ja kunnat ovat rakentaneet toimivan liikuntaneuvonnan yhteistyömallin.
5) Ryhmä rohkaisee liikkeelle – malleja ikäihmisten ryhmämuotoiseen liikuntaneuvontaan
Sessiossa kuulet taustaa ja teoriaa ryhmämuotoisesta liikuntaneuvonnasta. Saat päivitettyä tietoa ryhmämuotoisesta liikuntaneuvontamateriaalista ja uudistetusta Liikkuva minä -opintopiiristä. Kuulet kuntaesimerkin Loimaalta, jossa opintopiiriä on pidetty menestyksekkäästi jo 16 kertaa.
6) 70 % heistä liikkuu liian vähän – Miten huomioidaan kaikki liikuntaneuvonnassa?
Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan yhdessä liikuntaneuvonnan järjestämisestä, viestinnästä ja painopisteistä huomioiden toimintarajoitteiset ja soveltamisen näkökulma.
Liikunta- ja aktiviteettipajat
1) Porrastreeni
Herätä alavartalon lihakset ja tule porrastreeneihin Verkatehtaan aulaan. Treeni nostaa tehokkaasti sykettä ja tuo hien pintaan. Liikuntavaatetus ja juomapullo mukaan!
Osallistujamäärä max. 30 hlöä
2) Psykofyysinen hengitysharjoitus -työpaja
Stressaako? Hengähdä hetkeksi! Tule mukaan työpajaan, jossa voit päästää hetkeksi irti arjen velvollisuuksista. Yhtä tärkeää kuin liikkuminen on myös taito rentoutua. Työpajassa opit hengitystä ja hermostoa rauhoittavia lempeitä harjoituksia fysioterapeutin ohjaamana. Lämmin, mukava ja joustava vaatetus. Harjoitukset voi tehdä lattialla maaten tai tuolilla istuen.
Osallistujamäärä max. 40 hlöä
3) Hierontapaja
Tule mukaan hierontapajaan, jossa päivän hartiajumit saavat kyytiä. Hieronta toteutetaan pareittain istuen. Hieronta ja kosketus auttavat mielen hyvinvointiin ja edistävät lihasten rentoutumista.
Osallistujamäärä max. 36 hlöä
4) Lattaripaja
Lattaripajassa pääset tutustumaan salsan, cha chan ja jiven maailmaan. Lattaripajassa tanssitaan ja rentoudutaan musiikin tahdissa. Osallistuminen lattaripajaan ei vaadi aiempaa tanssitaustaa.
Osallistujamäärä max. 30 hlöä
5) Kulttuurikävely
Leppoisa kävelylenkki Hämeenlinnan ydinkeskustaan, jossa tutustut nähtävyyksiin sekä kuulet kaupungin kulttuurihistoriasta. Lähtö ja paluu Verkatehtaan etuovelta. Huom. lähtö klo 16.30!
Osallistujamäärä max. 40 hlöä