Seminaariohjelman sisältökuvaukset
Tältä sivulta löydät Liikuntaneuvonnan valtakunnallisen seminaarin eri ohjelmaosuuksien sekä liikunta- ja hyvinvointiohjelman sisältökuvaukset.
Tiistai 1.4.2025
Yhteinen ohjelma
Liikuntaneuvonnan faktafestarit
Katariina Tuunanen, kehittämispäällikkö, Liikkuva aikuinen
Sampsa Kivistö, ohjelmakoordinaattori, Liikkuva aikuinen
Tanja Onatsu, asiantuntija, Liikkuva aikuinen
Tässä ohjelmanumerossa pääset testaamaan tietosi liikuntaneuvonnan nykytilasta hauskassa ja interaktiivisessa tietovisassa. Kuka nousee tietäjien kuninkaaksi? Tervetuloa mukaan ottamaan tästä selvää!
Uuden ajan kynnyksellä – tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia
Kirsi Siltanen, asiantuntija, MDI
Sukelletaan liikuntaneuvonnan tulevaisuuteen. Maailma muuttuu ja liikuntaneuvontapalvelun on mukauduttava sen mukaisesti. Millaisia visioita ja mahdollisuuksia asiantuntijat ovat tunnistaneet liikuntaneuvonnan kehittämiseksi?
Aivoravistelu: Mielen muutoksen mekaniikka
Ville Ojanen, aivotutkija ja psykologi, Academy of Brain
Lähdemme matkalle ihmismielen syövereihin. Aivotutkija paljastaa, mitä aivoissa tapahtuu, kun pyrimme muuttamaan elintapojamme. Kuulemme, miten aivot reagoivat ja mukautuvat uusiin tapoihin ja miten voimme hyödyntää tätä tietoa tehokkaammin käyttäytymisen muutoksen saavuttamiseksi. Saat vinkkejä, joiden avulla tukea ja ylläpitää positiivisia muutoksia elintavoissa. Valjastetaan aivojen voima muutoksen tueksi!
Rinnakkaissessiot 1 ja 2
Vaikutusten valtatie – mittaristolla maaliin
Inka Sipilä, liikuntakoordinaattori, Vantaan kaupunki
Liikuntaneuvonnan vaikuttavuudesta kaivataan lisää tietoa, mutta toteutus käytännössä on usein hankalaa. Tässä sessiossa saat konkreettisia työkaluja vaikuttavuuden suunnitteluun sekä vinkkejä mm. mittariston rakentamiseen, jotta voit todentaa liikuntaneuvonnan vaikutukset omassa kunnassasi. Kuule inspiroiva esimerkki Vantaalta!
Pienten kuntien ratkaisut liikuntaneuvontaan
Pia Vekka, liikuntaneuvoja, Hattulan kunta
Sanni Nyberg, liikuntaneuvoja, Joutsan kunta
Kolmas puhuja julkaistaan myöhemmin
Kuulet kolmen pienen kunnan innovatiiviset ratkaisut, joilla he ovat mahdollistaneet liikuntaneuvonnan tarjoamisen kuntalaisille. Käytännön esimerkkien avulla saat inspiraatiota siitä, miten pienillä resursseilla voidaan tarjota vaikuttavaa palvelua kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kuulet esimerkkejä mm. digitaalisuuden hyödyntämisestä ja ostopalveluna toteutetusta liikuntaneuvonnasta.
Yhteistyön aarrearkku – Kuntien ja hyvinvointialueiden toimivat ratkaisut sekä Suomi liikkeelle -ohjelman ajankohtaiset
Sari Kivimäki, asiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö
Tutustut parhaisiin yhteistyömalleihin, joilla kunnat ja hyvinvointialueet tarjoavat liikuntaneuvontaa ja elintapaohjausta. Kuulet inspiroivia esimerkkejä ja ratkaisuja, jotka ovat parantaneet kuntalaisten hyvinvointia. Tule oppimaan, miten yhteistyö tuottaa tuloksia ja miten näitä malleja voi soveltaa laajemmin. Sessiossa kuulet myös Suomi liikkeelle -ohjelman ajankohtaiset kuulumiset.
Kukoistavat kumppanuudet ja kasvavat kohderyhmät
Huippu mallit rinnakkaissessio 1: Tutustu vuoden 2024 Huippu malleihin. Kolme Huippu mallia nousee lavalle ja esittää uusien kohderyhmien palvelupolkuja. Pääset äänestämään, ken on heistä kaikkein upein. Tässä sessiossa tutustutaan innovatiivisiin palvelupolkuihin seuraavien kohderyhmien osalta:
- Mielen hyvinvoinnin haasteita kokevat työikäiset (ODL)
- Työttömät työpajatoiminnassa mukana olevat sekä sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaat (Heinola)
- Saariston yksinyrittäjät ja maataloustuottajat (Naantali)
Huippu mallit rinnakkaissessio 2: Tutustu vuoden 2024 Huippu malleihin. Neljä Huippu mallia nousee lavalle ja esittää uusien kohderyhmien palvelupolkuja. Pääset äänestämään, ken on heistä kaikkein upein. Tässä sessiossa tutustutaan innovatiivisiin palvelupolkuihin seuraavien kohderyhmien osalta:
- Nuorisopalveluiden asiakkaat (Lahti)
- Erityistä tukea tarvitsevat nuoret ohjaamotoiminnassa (Pori)
- Varhaiskasvatusikäisten lasten vanhemmat (Kitee)
- Ammattiopiston erityisopiskelijat (Jyväskylä)
Johtajafoorumi
Johtajafoorumi on suunnattu ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan uusia näkökulmia liikkumisen edistämisessä ja ilmiön johtamisessa.
Ohjelma sopii esimerkiksi
- kuntien sivistyspalveluhenkilöstölle ja johdolle
- hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelijoille ja koordinaattoreille
- liikuntajohdolle
- liikuntaneuvojille
Osa 1
Miten kuntajohdon ja -päättäjän pää käännettään? Tarvitaanko elinvoimaperusteluja vai tehoaako terveyspuhe, kun liikuntaneuvontaan halutaan lisää panoksia?
Toimitusjohtaja HT Jenni Airaksinen, Kunnallisalan kehittämissäätiö
Kuulet innostavan ja rohkaisevan puheenvuoron siitä, miten kuntapäättäjään voi vaikuttaa, kun kysymyksessä on ei-lakisääteinen hyvinvointipalvelu. Saat tietoa siitä, miten sivistyskunnan päättäjä ajattelee ja miten kuntaa johdetaan niin, että asiakas kiittää.
Osa 2
Miksi alueellinen ja sosiaalinen eriytyminen on hyvä tunnistaa, kun kehitetään palveluja lapsille ja nuorille?
Erityisasiantuntija FT Venla Bernelius, opetus- ja kulttuuriministeriö
Pääset pureutumaan alueellisen eriytymisen kysymyksiin saaden vastauksia siihen, miksi naapurustot eriytyvät ja miten nämä kehityskulut tulisi huomioida, kun mietitään liikkumista edistävien palvelujen kehittämistä.
Liikunta- ja hyvinvointiohjelma
Hölkkälenkki Jyväsjärvellä ja tutustuminen Kuntokatsastukseen klo 16.45–17.30
Marianne Turunen ja Heidi Lindfors
Karistetaan ensimmäisen seminaaripäivän pölyt jaloista kauniilla Jyväsjärven rantaraitilla 5 km mittaisella rauhallisella hölkkälenkillä. Matkan varrella on yksi Likesin kehittämistä Kuntokatsastusreiteistä, joka esitellään lenkin aikana, ja jota innokkaimmat pääsevät halutessaan testaamaan. Voit myös tulla lähtöpaikalle kysymään reittivinkkejä omatoimiselle kävely- tai juoksulenkille.
Lähtö ja paluu: Jyväskylän Paviljongin aulasta klo 16.45. Kesto 45 minuuttia.
Hellitä ja palaudu liikkeessä klo 16.45–17.30
Hanna-Mari Peotta
Työpajassa hellitetään jännityksiä ja kireyksiä kehosta ja mielestä. Keholliset harjoitteet lisäävät liikkuvuutta ja joustavuutta sekä vapauttavat hengitystä. Harjoitukset sisältävät monipuolisia lihasten venyvyyttä, nivelten liikelaajuuksia ja faskian terveyttä edistäviä menetelmiä.
Salsaa tähtien kanssa klo 17.00–17.45
Kia Lehmuskoski
Kia Lehmuskoski on helsinkiläinen tanssija, tanssinopettaja ja koreografi, joka on tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Kian tanssitunnilla voit jättää omat arjen murheet pukuhuoneeseen ja nauttia tanssin riemusta omaa hyvinvointiasi lisäten.
Joutenolo sallittua – rauhoittumisen hetki itsellesi klo 17.00–17.45
Kirsti Siekkinen
Kaipaatko rauhaa intensiivisen päivän jälkeen? Tämän palautumistuokion aloitamme kehollisilla vireyttä säätävillä harjoituksilla, jonka jälkeen hiljennymme äänimaljojen sointujen äärelle. Äänimaljarentoutus sopii yleensä kaikille. Tervetuloa!
Pukeutuminen: lämpimät ja rennot vaatteet.
Keskiviikko 2.4.2025
Rinnakkaissessiot 3 ja 4
Vaikutukset näkyviksi – Hyviö ja liikuntaneuvonnan mittaristo
Valittavissa rinnakkaissessioissa 3 ja 4.
Mira Häyrinen, TKI-asiantuntija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Katri Hirvonen, terveysliikunnan kehittäjä, Pohjois-Karjalan Liikunta ry
Tee vaikutukset näkyviksi Hyviön avulla! Tutustu maksuttomaan Hyviö-työkaluun, joka mahdollistaa asiakastietojen kirjaamisen, tilastoinnin ja vaikutusten todentamisen. Kuulet käyttökokemuksia Pohjois-Karjalasta ja voit ilmoittautua pilotoimaan uutta liikuntaneuvonnan mittaristoa. Hyviö on erityisen hyödyllinen, jos potilastietojärjestelmä ei ole käytössä tai asiakkaat ohjautuvat terveydenhuollon ulkopuolelta.
Oivalluksia ja motivaatiota – ratkaisukeskeisyys iäkkäiden liikuntaneuvonnassa
Valittavissa rinnakkaissessioissa 3 ja 4.
Tamara Björkqvist, erityisasiantuntija, Ikäinstituutti
Hanna Valkeinen, asiantuntija, Ikiliikkuja/Ikäinstituutti
Puheenvuorossa paneudutaan ratkaisukeskeiseen vuorovaikutukseen ja sen soveltamiseen iäkkäiden liikuntaneuvonnassa. Tule kuulemaan konkreettisia keinoja siihen, miten herätellä iäkkään sisäistä motivaatiota, luoda tilaa oivalluksille ja tukea mielekkäiden tavoitteiden löytämistä. Lisäksi pääset tutustumaan uuteen liikkumisen puheeksioton materiaaliin.
Kohti tasapainoista ruoka- ja kehosuhdetta
Valittavissa rinnakkaissessioissa 3 ja 4.
Eeva Nykänen, laillistettu ravitsemusterapeutti, Keski-Suomen hyvinvointialue
Sanni Nyberg, liikuntaneuvoja, Joutsan kunta
Päivitä tietosi uusista ravitsemussuosituksista ja opi, miten voit hyödyntää niitä asiakastyössäsi. Saat käytännön vinkkejä ja konkreettisia harjoitteita, jotka auttavat tukemaan asiakkaitasi kohti tasapainoista ruokailua sekä ruoka- ja kehosuhdetta. Tämä sessio tarjoaa arvokasta tietoa ja työkaluja, jotka jokaisen liikuntaneuvojan tulisi tietää!
Opiskelijoiden liikuntaneuvonnan onnistumisen avaimet
Valittavissa vain rinnakkaissessiossa 3. Tämä ohjelmaosuus on yhteinen Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin kanssa.
Essi Nirhamo, asiantuntija, Likes by Jamk
Kirsti Siekkinen, terveyden edistämisen asiantuntija, Likes by Jamk
Opiskelijoiden liikuntaneuvonnan kehittämisen pohjaksi soveltuvat Liikuntaneuvonnan valtakunnallisten suositusten periaatteet. Mutta mitkä tekijät tukevat liikuntaneuvonnan ja sen palvelupolun onnistumista juuri opiskelijoiden kohderyhmässä? Tässä sessiossa perehdytään opiskelijoiden liikuntaneuvonnan onnistumisen edellytyksiin ja tarkastellaan opiskelijoiden erityispiirteitä liikuntaneuvonnan kohderyhmänä. Sessiossa saat työkaluja esimerkiksi opiskelijoiden tavoittamiseen, palvelupolun rakentamiseen sekä neuvonnan vaikutusten esille tuomiseen.
Move!-liikuntaneuvonnan taustatyöt, onnistumiset ja haasteet Oulussa
Valittavissa vain rinnakkaissessiossa 3. Tämä ohjelmaosuus on yhteinen Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin kanssa.
Anna-Kaisa Karppanen, projektikoordinaattori, Move!-liikuntaneuvonta, Oulun kaupunki
Iina Kiiskinen, projektityöntekijä, Move!-liikuntaneuvonta, Oulun kaupunki
Kati Grekula, liikuntakoordinaattori, Oulun kaupunki
Liikuntaneuvonta aloitettiin Oulun alakouluilla syksyllä 2024. Kerromme toiminnan aloittamisen perusteluista, jotka pohjautuvat Liikkuva koulu -toimintaan ja valtakunnalliseen Move!-hankkeeseen. Lisäksi taustoitetaan, miksi liikuntaneuvonta kohdennettiin alakoululaisille. Jaamme Move!-liikuntaneuvonnan aloitusvuoden onnistumiset sekä toimintaa haastaneet asiat niin käytännön toimissa kuin poikkihallinnollisessa yhteistyössä. Sisältö sopii erityisesti niille, jotka suunnittelevat tai jo toteuttavat lapsille ja nuorille kohdennettua koululla toteutuvaa liikuntaneuvontaa.
Kun ei vaan jaksa tai pysty – miten motivoida liikkumiseen kun elämä haastaa
Valittavissa vain rinnakkaissessiossa 4. Tämä ohjelmaosuus on yhteinen Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin kanssa.
Terhi Koivumäki, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
Osaanko? Ehdinkö? Kannattaako? Tiedämme, että liikunta kannattaa, mutta aina ”liikunnan ilosanoman” viestiminen ei ole helppoa. Avaan luennossa syitä, jotka voivat johtaa liikunnan ilon menettämiseen sekä ammattilaisen keinoja motivoida liikuntaan niin, että se huomioi ihmisen elämäntilanteen ja voimavarat. Luennon kokoava teema on eettinen ja vaikuttava liikuntaan motivointi. Luennon käytännön esimerkit perustuvat väitöskirjaa varten haastateltujen vanhempien ajatuksiin.
KouluPT-toiminta Jyväskylässä
Valittavissa vain rinnakkaissessiossa 4. Tämä ohjelmaosuus on yhteinen Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin kanssa.
Liisa Liekkinen, hankekoordinaattori, Liikuntapalvelut, Jyväskylän kaupunki
Tule kuulemaan, miten kouluPT-toiminta on rakennettu Jyväskylässä. Luvassa on tarinoita haasteista ja onnistumisista hankkeen matkalta. Tutustumme luennon aikana seuraaviin teemoihin: osallisuus, liikuntaneuvonnan polku, potilastietojärjestelmä ja yhteistyö hyvinvointialueen kanssa. Saat myös tietoa harrastusohjaajan ja kouluPT:n yhdistelmätehtävästä sekä kuulet, millaisia erityisiä kokemuksia kouluPT:lle on kertynyt erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden rinnalla kulkijana.
Rinnakkaissessiot 5A ja 5B
Vuorovaikutuksen voima asiakaskohtaamisissa
Anna Lohman, organisaatiopsykologi PsM, ekonomi KTM, organisaatiokonsultti FINOD, työnohjaaja STOry, Anna Lohman Oy
Inspiroidu vuorovaikutuksen voimasta liikuntaneuvonnassa. Psykologin johdolla opit vahvistamaan asiakkaan kuulluksi tulemisen tunnetta ja sujuvoittamaan keskusteluja. Saat käytännön vinkkejä vuorovaikutustaitojen parantamiseen sekä empaattisen, mutta jämäkän asenteen ylläpitämiseen. Käsittelemme myös, miten säilyttää kuuntelun ja läsnäolon taito kiireen keskellä sekä huolehtia omasta jaksamisesta.
Liikuntaneuvonnan tehokas markkinointi alkaa n-y-t NYT!
Annamaija Manninen, viestintäpäällikkö, Liikkuva aikuinen
Anna Suutari, viestinnän asiantuntija, Liikkuva aikuinen
Liikuntaneuvonta on erinomainen palvelu, josta harmittavan moni suomalainen – mukaan lukien päättäjät – ei ole koskaan kuullutkaan. On siis aika aloittaa tehokas ja massasta erottuva markkinointi. Yhtenäisillä viesteillä on suuri voima, ja siksi on parasta luoda yksi valtakunnallinen kampanja kaikkien käyttöön. Tule mukaan työpajaan ideoimaan liikuntaneuvonnalle markkinointikärkeä, joka ei jätä ketään kylmäksi!
Yhdessä enemmän – systeemikartasta tukea liikkumisen edistämisen yhteistyöhön
Julia Ben Khalifa, hankekoordinaattori, UKK-instituutti
Tunnetko jo muut liikkumisen edistämisen toimijat alueellasi? Entä oletteko oivaltaneet yhteistyön mahdollisuuksia? Sessiossa syvennymme liikkumisen edistämisen toimijoiden moninaisuuteen ja yhteistyön voimaan. Liikuntaneuvoja ei ole yksin – kun resurssit ovat rajalliset, on tärkeää hakea tukea muista toimijoista. Jokaista toimijaa tarvitaan. Systeemikartta on silmiä avaava työväline toimijoiden kartoittamiseen ja visuaaliseen kuvaamiseen. Toimijakartoitus tekee näkyväksi muut liikkumisen edistämisen palvelut. Se auttaa selvittämään ja hahmottamaan palveluiden kokonaiskuvaa, tunnistamaan yhteistyömahdollisuuksia ja löytämään kehityskohteita.
Yhteistyö lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemiseksi: Perheiden liikuntaneuvonnan palvelupolku ja neuvontaprosessin kuvaus
Valittavissa vain rinnakkaissessiossa 5B. Tämä ohjelmaosuus on yhteinen Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin kanssa.
Paula Wärnström, varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori, Raision kaupunki
Anne Murtojärvi, osastonhoitaja, Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Työpaja keskittyy alle kouluikäisten lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin ja soveltuu kyseisen kohderyhmän parissa työskenteleville. Saat tietoa siitä, miten Raisiossa liikuntapalvelut, lastenneuvola ja varhaiskasvatus tekevät yhteistyötä perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Työpajassa esitellään perheiden liikuntaneuvonnan palvelupolku ja käydään läpi neuvontaprosessin keskeiset vaiheet. Tule kuulemaan ja keskustelemaan, kuinka voimme yhdessä edistää perheiden hyvinvointia.
Tunnelmamuotoilulla johdat kokemuksia ja hyvinvointia
Marjo Rantanen, tunnelmamuotoiluun ja -johtamiseen erikoistunut tietokirjailija, lisenssivalmentaja ja ammattipuhuja
Hyvä tunnelma lisää hyvinvointia, tuottavuutta, luovuutta ja tehokkuutta. Se saa innostumaan ja työntekijät viihtymään. Huono tunnelma lamaannuttaa, synnyttää turhaa hässäkkää ja saa ihmiset katoamaan. Tunnelma on enemmän kuin kynttilöitä ja hyvää musiikkia – se on konsepti ja kivijalka. Tunnelma tarttuu kuin tauti! Tule kuulemaan: Miksi tunnelmalla on väliä? Miten se lisää hyvinvointia? Mitä tehdä tunnelmanpilaajille? Mitä kaikkea kannattaa muotoilla, kun haluat muotoilla tunnelmaa? Mitkä ovat tunnelman elementit? Mitkä ovat tunnelman supervoimat – niin asiakkaille kuin itselle? Marjon tyyli puhujana on aina yleisöä viihdyttävä ja hän yhdisteleekin mielellään heviin teoriaan keventävää huumoria.