Kuvassa nainen auttaa maahan kaatunutta miestä ylös hiihtoladulla. Molemmilla on sukset jalassa ja sauvat käsissä. Maisema on talvinen ja taustalla paistaa aurinko.

Liikuntaneuvonta työttömien hyvinvoinnin tukena

Liikuntaneuvonnassa nähdään runsaasti potentiaalia työttömien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin sekä työ- ja toimintakyvyn tukemisessa. Neuvonnan keskiössä ovat kohderyhmän tarpeiden ymmärtäminen sekä yksilöllinen ja kokonaisvaltainen lähestymistapa. Tärkeää on asiakkaan kokemus kuulluksi tulemisesta ja pientenkin onnistumisten huomioiminen.

Työttömyydellä on monia epäedullisia vaikutuksia yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta, ja sen ennaltaehkäisyyn ja vähentämiseen on perusteltua panostaa monipuolisin keinoin. Liikkumisen tiedetään edistävän yksilön fyysistä ja psyykkistä terveyttä, joten sillä voi olla merkittävä rooli myös työttömän kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa.

Selvityksestä tukea palvelun kehittämiseen

Liikuntaneuvonnassa voidaan tukea myös työttömiä lisäämään liikettä arkeen. Toistaiseksi työttömien liikuntaneuvonnasta on kuitenkin ollut saatavilla rajallisesti tietoa, joten Liikkuva aikuinen toteutti selvityksen, jossa perehdyttiin työttömien liikuntaneuvonnan palvelupolkuihin ja olemassa oleviin toimiviin käytäntöihin. Tavoitteena on, että selvitys palvelee valtakunnallisesti eri toimijoita työttömien liikuntaneuvonnan kehittämisessä sekä palvelupolun tahoja yhteistyön rakentamisessa.

Selvitystä varten haastateltiin kymmentä (n=10) liikuntaneuvonnan ja elintapaohjauksen ammattilaista yhdeksästä eri kunnasta sekä neljää (n=4) terveydenhuollon ja kolmea (n=3) työllisyyspalveluiden ammattilaista kolmesta eri kunnasta. Liikkuva aikuinen haluaa kiittää kaikkia haastatteluihin osallistuneita ammattilaisia.

Pienin askelin liikkeelle

Haastateltujen ammattilaisten mukaan työttömien liikuntaneuvonnassa kohderyhmän tarpeet tulee ymmärtää ja neuvontaa tulee toteuttaa yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti. Asiakkaiden elintapoihin liittyvät muutostarpeet rajoittuvat harvoin vain liikkumiseen. Sosiaaliset, taloudelliset ja mielenterveyden haasteet voivat myös asettaa neuvonnalle reunaehtoja. Joidenkin asiakkaiden kohdalla jo ateria- ja unirytmin määrittäminen, kotoa poistuminen tai muiden ihmisten tapaaminen voivat tuntua isoilta muutoksilta.

Liikuntaneuvonnassa asiakas voi saada onnistumisen kokemuksia sekä tulla kohdatuksi ja kuulluksi ilman kiirettä.

Haastatellut ammattilaiset näkivät kuitenkin yksimielisesti, että liikkuminen on tärkeä osa työttömien hyvinvoinnin sekä työ- ja toimintakyvyn tukemista. Liikkuminen voi olla keino lisätä asiakkaan itseluottamusta ja pystyvyyden tunnetta, ja se voi tuoda arkeen rytmiä, mielekästä tekemistä ja luoda mahdollisuuksia sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Liikuntaneuvonnassa asiakas voi saada onnistumisen kokemuksia sekä tulla kohdatuksi ja kuulluksi ilman kiirettä.

Palvelut lähelle asiakasta

Liikuntaneuvonnan palvelupolussa oli tehty hyvää yhteistyötä esimerkiksi kuntien työllisyyspalveluita tarjoavien toimipisteiden, työttömien terveystarkastuksia tekevien terveydenhoitajien sekä hyvinvointialueen sosiaalikuntoutuksen kanssa. Esimerkkejä työttömien liikuntaneuvonnan palvelupolun toimijoista on esitelty alla olevassa kuvassa.

Työttömien liikuntaneuvonnan palvelupolun mahdollisia toimijoita
(Lähde: Nirhamo, mukaillen Liikuntaneuvonnan asiantuntijafoorumi, 2021)

Haastatellut liikuntaneuvonnan ammattilaiset näkivät keskeiseksi tiiviin ja pitkäjänteisen yhteistyön oman alueen työttömiä kohtaavien tahojen kanssa sekä hyvinvoinnin ja liikkumisen sisältöjen viemisen sinne, missä asiakas on. Työllisyys- ja terveysalan ammattilaiset taas korostivat, että neuvontaan ohjaamisen käytäntöjen tulee olla selkeät ja yksinkertaiset. Ohjaamisen kynnystä olivat madaltaneet myös puheeksi ottamisen tueksi toimitetut materiaalit, joissa kerrottiin neuvonnan sisällöstä. 

Muutoksessa on mahdollisuus

Vuoden 2025 alusta kuntien vastuu työllisyyden edistämisestä ja työttömyyden kustannuksista kasvoi, kun työ- ja elinkeinopalveluiden järjestäminen siirtyi valtiolta kunnille TE-palveluiden uudistuksen myötä. Parhaassa tapauksessa uudistus voi tukea myös kunnan liikuntapalveluiden ja liikuntaneuvonnan integroitumista systemaattiseksi osaksi kuntien ja hyvinvointialueiden monialaista työllisyyden ja työkyvyn edistämistä.

Lisätietoja

Essi Nirhamo, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes essi.nirhamo@jamk.fi


Haluatko kuulla aiheesta lisää?

Liikuntaneuvonnan valtakunnallisen seminaarin rinnakkaissessiossa 1 Heinolan kaupungin terveysliikuntakoordinaattori Kirsi-Marja Vihervaara kertoo, miten työttömät työpajatoiminnassa mukana olevat sekä sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaat on Heinolassa huomioitu liikuntaneuvonnan kohderyhmänä.

Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu mukaan >

Tilaa uutiskirje

Tilaa suoraan sähköpostiisi hyödyllistä tietoa kunnan liikuntaneuvonta- ja hyvinvointipalvelujen kehittämisen tueksi.