Mies vesijuoksee uima-altaassa.

Muutos ottaa aikansa, mutta onnistuu ammattilaisen ohjauksessa


”Ammattitaitoinen liikuntaneuvoja oli miun pelastus. Meillä kemiat kohtasivat heti.”
Antti, 52

Antti Taipale hakeutui liikuntaneuvojan pakeille syyskuussa 2016 ollessaan 48-vuotias. Teini-ikäisenä koripalloa pelanneen miehen elämässä liikunta oli jäänyt vähälle ja ruokailutottumukset olivat ajautuneet huonoille raiteille. Ylipainoa oli kertynyt reilusti miehen mutustellessa munkkeja ja hörpätessä limsaa päälle lähes päivittäin. Kunto oli rapistunut. Apu löytyi liikuntaneuvonnasta.

– Mie menin sinne ja sanoin, et ”mie oon Taipaleen Antti, ja nyt pitäs saada 10–15 kiloa nopeasti pois”. Liikuntaneuvoja Anne totesi siihen ykskantaan, että se ei kuule käy, tämä kestää vähintään vuoden. Mie ajattelin heti, että nyt sattu kemiat hyvin kohilleen.

Antin mukaan liikuntaneuvontaprosessin alkuvaiheessa haastavinta oli saada omaan päähän ajatus siitä, että muutos ei tapahdu hetkessä.

Vesijuoksua ja punttisalia

Antin ja Annen ensitapaamisen jälkeen on tapahtunut paljon. Vesijuoksusta on tullut Antin laji. Miehen tapaakin uimahallilta vesijuoksemasta paitsi omaksi ilokseen myös ohjaamasta viikoittaista vesijuoksuryhmää.

”Nyt menee jo neljä leukaa! Neljä vuotta sitten en jaksanut oikein edes roikkua siinä tangossa.”

– Vesijuoksussa on se kiva, että vaikka sinne menisi yksinkin, niin siellä tulee aina juteltua ihmisten kanssa. Siinä yhdistyy sosiaalinen puoli liikuntaan. On kiva höpötellä saunassa ukkojen kanssa, Antti kertoo.

Myös punttisalille mies on löytänyt tiensä ja nykyään rauta nousee säännöllisesti pari kertaa viikossa. Voimaharjoittelun ja keventyneen olomuodon vaikutukset näkyvät konkreettisesti.

– Nyt menee jo neljä leukaa! Neljä vuotta sitten en jaksanut oikein edes roikkua siinä tangossa.

Kävelylenkit kuuluvat niin ikään Antin liikuntavalikoimaan, kuten myös työporukan viikoittainen sählyvuoro, jossa Antti painonpudotuksen jälkeen pysyy mukana huomattavasti paremmin. Kahdessa vuodessa painoa tippui 37 kiloa ja vyötärönympärys kaventui useilla kymmenillä senteillä.

Tavoitteeksi liikunnan ilo ja hyvä olo

Antti mielestä liikuntaneuvonnan paras puoli oli, että painonpudotukselle ei asetettu tavoitteeksi tiettyä kilomäärää. Muutoksia ryhdyttiin tekemään pikkuhiljaa tunnustellen. Liikkeelle lähdettiin siitä, että liikunnasta tulee hyvä fiilis.

– On tärkeää, ettei miettisi, että kahden viikon päästä pitää olla 800 grammaa vähemmän painoa, vaan miettisi, että ai kun on kiva lähteä tuonne vesijuoksemaan ja on mukavaa voida myös henkisesti hyvin. Painonpudotus tulee siinä sitten vähän niin kuin kylkiäisenä, Antti toteaa.

Kun muutoksia alkaa tapahtua, on neuvonta Antin mukaan tarpeen myös siinä, ettei mopo karkaa käsistä.

– Sitä helposti innostuu vähän liikaakin, kun paino lähtee tippumaan. Liikunnassakin pitää pyrkiä pitämään maltti, ettei homma mene överiksi ja into lopahda. Neuvonta auttaa säilyttämään tietyn balanssin niin syömisessä, liikunnassa kuin levossakin.

Ammattitaito avainasemassa

Antin mielestä sekä ruokailun että liikunnan kannalta on tärkeää, että ammatti-ihminen antaa ohjeita.

”Ei minun enää tarvitse merkata ylös syömisiäni, niin kuin alkuun tein.”

–  Mielestäni parasta liikuntaneuvonnassa on neuvojan ammattitaito ja kokemus. Hän tietää, mitä tekee. Hyvässä liikuntaneuvojassa yhdistyvät määrätietoisuus ja empaattisuus. Se on heidän ammattitaitoaan, että he osaavat haistella, mikä toimii kullekin, Antti kuvailee.

Kun on alkuun saanut ammattilaisen ohjeita, sujuu homma myöhemmin itsenäisestikin.

– Ei minun enää tarvitse merkata ylös syömisiäni, niin kuin alkuun tein. Nyt siitä on tullut automaatio, luonnollinen osa elämää, elämäntapa.

Ja liikunnan ilon Antti on todellakin löytänyt.

– Ennen ajattelin työpäivän aikana, että kohta saa limpparia ja munkkia ja illalla perunasalaatit ja kebabit. Nykyään se hyvänolontunne tulee liikunnasta. Jo pelkästään uimahallin aulaan astuminen, kun tietää pääsevänsä vesijuoksemaan, tuottaa hyvää mieltä ja oloa, Antti iloitsee.