Nainen kävelee metsätiellä.

Liikuntaneuvonnassa saa edetä omilla ehdoilla


”Se on kaiken A ja O, että liikuntaneuvonnassa ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Olen tullut hyväksytyksi kaikkine vikoineni.”
– Tuula, 42

Lokakuussa 2019 Tuula Pekkasen tytär ryhtyi potkimaan äitiään liikkeelle. Alkuun äidin ja tyttären yhteiset kävelylenkit olivat 500–600 metriä – pidempään matkaan Tuulan kunto ei vielä tuolloin riittänyt. Nyt vuotta myöhemmin Tuula tekee tarvittaessa kävellen kauppareissun kuuden kilometrin päässä kotoaan sijaitsevaan markettiin sekä lähtee joka arkiaamu kävelylenkille. Ihan vaan sen takia, kun siitä on tullut tapa ja se on mukavaa. Tästä muutoksesta on kiittäminen liikuntaneuvontaa, johon Tuula hakeutui omatoimisesti loppusyksystä 2019.

Tuula otti rohkeasti yhteyttä kaupungin liikuntatoimeen ja hankki käyttöönsä niin kutsutun BMI-kortin, jolla saa rajattoman käyttöoikeuden uimahalliin ja uimahallin kuntosalille edullisella vuosimaksulla. Liikuntaneuvoja tekikin hänelle heti alkuun kuntosaliohjelman, ja salille mentiin yhdessä harjoittelemaan laitteiden käyttöä.

– Oltiin salilla 40 minuuttia ja seuraavana päivänä kaikki paikat oli kipeänä. Siitä se kuitenkin lähti vähitellen sujumaan ja painokin alkoi tippua. Se motivoi jatkamaan, Tuula kertoo.

Kelpaat juuri sellaisena kuin olet

Tuula on ollut syntymästään saakka heikkonäköinen, mutta 19-vuotiaana naisen näkö heikkeni yllättäen putkinäöksi. Hän ei kuitenkaan anna näkövamman estää liikkumistaan: toistaiseksi hän pärjää tutuissa paikoissa silmälasien kanssa, vieraammissa paikoissa apua ja turvaa tuo joko valkoinen keppi tai oma tytär.

Tuula ei ole kokenut tarpeelliseksi erityisryhmille tarkoitettua liikuntaneuvontaa tai -ryhmiä. Hänen liikuntaneuvojansa on aina osannut ottaa tarvittaessa huomioon myös näkövammasta johtuvat erityistarpeet. Ja aina Tuula on kokenut tulevansa hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

– Liikuntaneuvoja ei ole ikinä sanonut, että ”kun sä oot tuollainen, niin älä tee niin tai älä tee näin”. Se on kaiken A ja O, että liikuntaneuvonnassa ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Olen tullut hyväksytyksi kaikkine vikoineni. Kun ei kiinnitetä huomiota vain huonoihin asioihin, vaan saa olla juuri sellainen kuin on ja positiivista palautetta tulee matkan varrella, niin kyllä se auttaa aika paljon eteenpäin, Tuula kuvailee.

Huumorista voimaa

Tuula kiittelee vuolaasti liikuntaneuvojaansa, tai itse asiassa molempia heistä, koska hänen neuvojansa ehti prosessin aikana vaihtua. Erityisesti Tuula arvostaa hänen ja liikuntaneuvojan välistä hyvää huumoria.

– Huumori ollut koko ajan mukana. Missään vaiheessa ei ole ollut nyrkkiä pöytään -meininkiä eikä totista vääntämistä. Omalla kohdallani tämä on toiminut hirveän hyvin ja auttanut jatkamaan, Tuula toteaa.

Myös ohjaajan kyky kannustaa juuri oikealla tavalla saa Tuulalta kiitosta.

– Hän ei vaadi liikaa, muttei toisaalta päästä liian helpollakaan. Siinä on juuri se kultainen keskitie!

Tuula kuitenkin muistuttaa, että työ oman muutoksensa eteen on tehtävä itse. Liikuntaneuvoja on tukena ohjaten oikeaan suuntaan ja kannustaen vaikeina hetkinä.

– Miehän sen suurimman työn olen tehnyt, mutta olen saanut siihen sopivasti pyllylle potkimista. Ja koko ajan olen kuitenkin saanut edetä omilla ehdoillani. Miun korvien välissä se muutos on tapahtunut, että olen jatkanut tätä prosessia, Tuula pohtii.

Rohkeasti omaa lajia etsimään

Tuulan elämään liikuntaneuvonta on tuonut positiivisen motivaation liikkumiseen sekä antanut eväitä siihen, mitä ja miten kannattaa tehdä.

”Toivottavasti myös päättäjät heräävät siihen, että tämä ei ole mikään turha palvelu!”

– On ollut mukava huomata, miten paljon paremmin voi ja miten paljon iloisempi on, kun on jaksanut käydä kävelemässä, uimassa ja salilla. Se on antanut hirveän paljon energiaa, Tuula iloitsee.

Tuula kannustaa muitakin ottamaan rohkeasti yhteyttä liikuntaneuvontaan, vaikka liikunta tuntuisi vastenmieliseltä. Tärkeintä on löytää laji, joka toimii omalla kohdalla.

– Suosittelen ihmisiä potkimaan itseään eteen päin, siinä voittaa ihminen kokonaisvaltaisesti. Ei se niin kauheeta oo – päinvastoin, plussaa vaan kaikki, Tuula tsemppaa.

Päättäjille Tuulalla on myös viesti.

– Minulla on paino tippunut yli 34 kiloa oikeaoppisella liikunnalla. Toivottavasti myös päättäjät heräävät siihen, että tämä ei ole mikään turha palvelu!