Loppuelämän kestäviä valintoja


”Tämä on pitkä prosessi, jonka aikana mun pitää oppia uusia elämäntapoja, jotka kestävät lopun elämää.”
– Reetta, 41

Hammashoitajana työskentelevä Reetta Niinikorpi yllättyi saadessaan tietää asuinkuntansa tarjoavan liikuntaneuvontapalvelua, jossa saa apua painonhallintaan ja liikunnan aloittamiseen. Ylipaino ja liikunta oli otettu puheeksi tarkastuskäynnillä työterveyshuollossa. Reetta tarttuikin heti tilaisuuteen ja aloitti liikuntaneuvonnan loppukesästä 2019.

”Ei se pääkopan elämäntapamuutos tapahdu hetkessä.”

Ennen liikuntaneuvonnan aloittamista Reetta oli jo pudottanut painoaan kahdeksan kiloa. Hän kuitenkin ymmärsi ja hyväksyi jo siinä vaiheessa, että edessä oli vielä pitkä tie.

– Päätin, että tämä on viiden vuoden prosessi, jonka aikana minun pitää oppia uusia tapoja, jotta muutokset kestävät lopun elämääni, Reetta toteaa.

Reetta pitää vuotta ehdottomana miniminä muutosten tekemiselle.

– Ei se pääkopan elämäntapamuutos tapahdu hetkessä.

Yhteenkuuluvuuden tunnetta kuntopiirissä

Liikuntaneuvonta on tuonut liikunnan ilon uudelleen Reetan elämään. Neuvonnasta hän kokee saaneensa opit ja neuvot myös oikeaoppiseen syömiseen ja säännölliseen ruokailurytmiin.

Kävelylenkkien, vesijuoksun ja kuntosalin lisäksi Reetta käy kerran viikossa liikuntaneuvojan vetämässä kuntopiirissä. Kuntopiirin vaikutukset näkyvät paitsi kunnossa myös fiiliksessä.

– Kuntopiirissä syntyy yhteenkuuluvuuden tunne. On tosi iso asia, että saa kuulua johonkin ryhmään. Ryhmän kautta on tullut uusia tuttavuuksia ja ryhmäläisten kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia, kun heitä tapaa kuntopiirin ulkopuolellakin. Vertaistuen merkitys on ollut suuri, Reetta kuvaa.

Vaikka kuntopiirissä kuntoillaan porukalla, jokainen tekee aina oman kuntonsa, halunsa ja tahtonsa mukaan. Samalla vaihdetaan kuulumisia, annetaan vertaistukea sekä jaetaan kokemuksia ja vinkkejä kanssatreenaajien kanssa.

Kahdenkeskeinen keskustelu on kaiken ydin

Reetan mielestä neuvonnassa oleellista on, että asioita ei pureskella asiakkaalle valmiiksi, vaan neuvoja haastaa asiakasta pohtimaan asioita omalta kannaltaan. Vuorovaikutus neuvojan ja asiakkaan kesken on keskeistä.

Asiakkaan omat oivallukset ovat avain pysyvään ja onnistuneeseen muutokseen.

– Mikään asiahan ei tule uutena, mutta se, että niitä osaa ruveta käyttämään hyödykseen oman hyvinvointinsa parantamiseksi, on se mihin liikuntaneuvonta antaa eväitä. Neuvoja ei voi muutoksia asiakkaan puolesta tehdä.

Ei vaakalukeman tuijottelua

Mitä liikuntaneuvonta sitten on opettanut Reetalle? No ainakin sen, ettei vaakaa tarvitse koko ajan tuijottaa.

– Kyllä se paino sieltä tippuu ilman, että sitä kytätään koko ajan. Kokisin sen ainoastaan stressaavaksi, jos pitäisi koko ajan miettiä, että punnituspäivä on tulossa ja mä en nyt saa syödä mitään, Reetta puuskahtaa.

Liikuntaneuvonta on opettanut myös sallivuutta. 

– Kenenkään elämä ei lopu siihen, vaikka joskus syö sen suklaapatukan. Olen ymmärtänyt, että mun ei pidä kieltää itseltäni kaikkea. Notkahduksia tulee, mutta niistä ei pidä eikä tarvitse rankaista itseään.