Kuvassa kaksi naista ja kaksi miestä kääntävät punaista soutuvenettä oikein päin syksyisellä rannalla.

Liikuntaneuvonnan starttifoorumi innosti ja rohkaisi uusia kuntia

Liikkuva aikuinen -ohjelman järjestämä starttifoorumi liikuntaneuvojille ja liikuntaneuvonnan kehittämisestä vastaaville ammattilaisille toteutui ensimmäistä kertaa keväällä 2021.

Foorumi tarjosi tietoa ja tukea liikuntaneuvonnan palveluketjun ja liikuntaneuvontaprosessin käynnistämiseen sekä esimerkkejä toimivista käytännöistä. Tavoitteena oli, että foorumin avulla liikuntaneuvonta käynnistyy ja kehittyy mahdollisimman monessa kunnassa, ja ammattilaiset saavat työkaluja toiminnan kehittämiseen.

Mukana Starttifoorumissa oli kuntia, joissa liikuntaneuvontapalvelu oli käytössä jo ennen foorumia. Osa kunnista käynnisti neuvonnan starttifoorumin aikana ja muutama kunta haki tietoa suunnitteilla olevan neuvonnan tueksi.

Tammikuussa käynnistynyt starttifoorumi kokoontui Teams-yhteyden välityksellä kerran kuukaudessa kuuden kuukauden ajan. Teamsia hyödynnettiin yhteydenpitokanavana ja sinne tallennettiin kaikki foorumimateriaali.

Starttifoorumin sisällöt muotoutuivat osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tapaamiskertojen aiheita olivat

Foorumi sisälsi teemaan liittyviä puheenvuoroja, yhteistä keskustelua ja osallistujien hyvien käytäntöjen esittelyä. Työskentelyyn kuului myös ennakkotehtäviä seuraavaan teemaan liittyen.

Starttifoorumin osallistujamäärä rajattiin 40:een ja osallistuminen oli maksutonta. Kuntia foorumissa oli mukana 25. Lisäksi mukana oli sairaanhoitopiirien elintapaohjauksesta vastaavia ammattilaisia ja Liikunnan aluejärjestöjen terveysliikunnan kehittäjiä.

Viimeisen tapaamiskerran päätteeksi osallistujat saivat antaa palautetta ja omia kehittämisideoita. Palautteissa positiivisina asioina korostuivat hyvät materiaalit, toisilta osallistujilta saadut vinkit ja kokemukset sekä hyväksi havaitut toimintatavat. Osallistujat kokivat, että foorumin tapaamiskerrat vastasivat heidän tiedon tarpeeseensa kaiken kaikkiaan hyvin. Moni vastaajista kertoi saaneensa vahvistusta omaan tekemiseen ja verkostoitumiseen sekä intoa ryhtyä viemään asioita eteenpäin. Foorumi koettiin perusteelliseksi ja asiantuntevasti toteutetuksi. Jatkoon ehdotettiin aktiivisempaa pienryhmätyöskentelyä ja osallistavaa työotetta.

Uusi Liikuntaneuvonnan starttifoorumi aloittaa 30.1.2024 Teams-tapaamisella. Ilmoittautuminen on avoinna 29.1.2024 saakka. Mukaan otetaan 40 osallistujaa. Tervetuloa mukaan!

Tilaa uutiskirje

Tilaa suoraan sähköpostiisi hyödyllistä tietoa kunnan liikuntaneuvonta- ja hyvinvointipalvelujen kehittämisen tueksi.